stycznia 08, 2020
Najpopularniejsze czerwone wino Pinot Noir
Pinot Noir to najpopularniejsze na świecie czerwone wino lekkie. Jest uwielbiany za swój aromat czerwonych owoców, kwiatów i przypraw, które są podkreślone długim, gładkim wykończeniem.
Parowanie żywności
Bardzo wszechstronne wino do parowania żywności, ponieważ ma wyższą wysoką kwasowość i niższą garbnik. Pinot Noir szczególnie dobrze łączy się z kaczką, kurczakiem, wieprzowiną i grzybami.
Zabawne fakty na temat Pinot Noir
Pinot Noir prawdopodobnie pochodzi z Burgundii we Francji. (Robinson i in. 808)
Zaznacz swój kalendarz! 18 sierpnia to Dzień Pinot Noir.
Pinot Noir ma ten sam klimat co Chardonnay. Te dwa winogrona często znajdują się w pobliżu.
Blanc de Noirs Champagne używa Pinot Noir (i Pinot Meunier) jako podstawowego winogrona.
Pinot Noir jest jednym z niewielu czerwonych winogron, które są powszechnie wytwarzane z czerwonego, różowego, białego i musującego wina!
Analiza DNA wykazała, że Pinot Noir, Pinot Gris i Pinot Blanc to po prostu mutacje tego samego winogrona! (Regner i in. 2000b)
Winorośl Pinot Noir preferuje bardziej klimat pośredni z długimi, chłodnymi sezonami wegetacyjnymi. Z tego powodu często Pinot Noir rośnie w chronionych dolinach lub w pobliżu dużych zbiorników wodnych.
Francuski Pinot Noir
Aromaty: wiśnia, hibiskus, płatek róży, grzyb, gleba doniczkowa
Wina Pinot Noir produkowane są w kilku miejscach we Francji, ale najbardziej znanym regionem - jak dotąd - jest Burgundia (inaczej „Bourgogne”).
Najbardziej pożądane winorośle Pinot Noir na świecie rosną na wąskim, skierowanym na wschód zboczu, na południe od Dijon. Burgundia jest bardzo starym regionem winiarskim i po raz pierwszy w średniowieczu zajmowali się nim mnisi cystersi.
Podczas degustacji francuskiego Pinot Noir można zauważyć jego bardziej ziemisty i kwiatowy styl. To część terroir Burgundii. W rzeczywistości wielu znakomitych winiarzy decyduje się na fermentację z całymi winogronami, aby zwiększyć taninę w swoich winach Pinot Noir. Wysiłek ten może początkowo wywołać gorycz, ale wina w wieku powyżej 20 lat.
AUTOR:
poradnictwo