stycznia 14, 2020

Jak powstaje wino Pinot Noir?


Tworzenie pinot noir jest bardzo podobne do innych procesów winiarskich, ale proces ten ma kilka unikalnych elementów. Częścią wyróżniającą każdą butelkę są same winogrona, ponieważ ich smak różni się w zależności od miejsca ich uprawy. Ważny jest również sam proces produkcji wina. Ogólnie rzecz biorąc, tworzenie pinot noir można podzielić na trzy etapy:

Zbiór i sortowanie winogron

Po zebraniu winogron są one sortowane w taki sposób, aby żadne luźne łodygi, owady, liście lub uszkodzone winogrona nie dostały się do wina. Ten ręczny proces jest często pierwszym krokiem, po którym czasami następuje przepuszczenie winogron przez destemmer, aby - zgadłeś - usunąć łodygi. Teoretycznie po destemmerze pozostały tylko winogrona, które są wkładane do zbiornika ze stali nierdzewnej.



Fermentacja winogron

Następnie stosuje się destemmer lub kruszarkę, aby rozdzielić winogrona i wypuścić sok. Winogrona i ich sok są następnie moczone przez pewien czas, aby rodzime drożdże mogły rozpocząć proces fermentacji. Proces fermentacji polega na tym, że drożdże konsumują naturalny cukier z winogron, ostatecznie przekształcając go w alkohol. Wina Pinot noir są często fermentowane w niższej temperaturze w celu zachowania aromatów. Na tym etapie procesu winiarstwa Pinot noir może występować tłoczenie i okazjonalne mieszanie. Możesz również dodać drożdże, aby przyspieszyć proces fermentacji.

Starzenie i butelkowanie wina
Po zakończeniu procesu fermentacji wino jest oddzielane od substancji stałych - takich jak skórki i nasiona - i wkładane do beczek. W przypadku wina pinot noir prawie zawsze oznacza to beczki z dębu francuskiego, co stanowi część tego, co nadaje pinot noir jego unikalny profil smakowy. Czas pozostały do ​​starzenia się jest różny i ostatecznie zależy od producenta wina. Różnica czasu starzenia jest kolejnym powodem, dla którego nie wszystkie wina pinot noir smakują tak samo. Po zakończeniu starzenia w beczkach z dębu francuskiego jest butelkowany. Następnie winiarz może również zdecydować o przechowywaniu wina i pozostawieniu go do dojrzewania w butelce. Po zapakowaniu i zakończeniu starzenia jest gotowy do transportu do sklepów w celu sprzedaży.

 

Pudełka z logo


Copyright © Pudełka do wina , Blogger