stycznia 16, 2020

Wino Sangiovese


Obiecujemy ograniczyć do minimum włoskie wina z wysoką zawartością kwasu i tanin. (OK, nie możemy tego obiecać.) Ale czy możemy przez chwilę rozmawiać o tradycyjnym Sangiovese? Ziemisty i rustykalny, pasuje do wszelkiego rodzaju zimowych posiłków, a nawet potraw wegetariańskich. Dodatkowy bonus: jego złożony nos idealnie nadaje się do siedzenia, wąchania i rozważania postanowień noworocznych. BTW, zdecyduj się wypić Brunello tej zimy. Podziękujesz nam później.

Regiony klasyczne: Toskania, Brunello di Montalcino, Chianti Classico
Pary żywności: sos pomidorowy, pieczone warzywa zimowe, kiełbasa, pizza, sery twarde i cygara







Winogrono Sangiovese jest trochę kameleonem; łatwo zmieniając genetykę w celu dopasowania do środowiska. Istnieje wiele różnych mutacji tej odmiany w całych Włoszech, co powoduje bardzo różne wina smakowe. Od delikatnych kwiatowych aromatów truskawek Montefalco Rosso po intensywnie ciemne i taninowe wina Brunello di Montalcino, wino Sangiovese ma coś dla każdego.

Poznaj podstawowe aromaty i smaki, a także potencjalne pary żywności z winami Sangiovese. Uzyskaj także poprawną wymowę słowa „Sangiovese”, abyś mógł bez obaw zamówić. Ciao Bella!
Copyright © Pudełka do wina , Blogger