W winie chodzi o klasę. Ludzie nigdy nie rezygnują ze smaku i jakości swojego wina, którzy naprawdę znają smak dobrego wina. Cóż, klient później spróbuje wina, ale najpierw zadecyduje, czy dać zastrzyk Twojej marce wina, czy nie. Jeśli Twoje butelki i opakowania wina wyglądają atrakcyjnie i estetycznie w oczach klienta, na pewno je kupią. Tak, to prawda, że klient oceni jakość Twojego wina na podstawie opakowania. Jeśli opakowanie jest egzotyczne i elektryzujące, to na pewno przyciągnie uwagę. Jeśli chcesz, aby Twoja marka wina przyciągnęła całą uwagę świata, byłoby lepiej, jeśli dostaniesz niestandardowe pudełka na wino dla swojego produktu.
Cabernet Sauvignon
Smaki podstawowe
Czarna wiśnia
Czarna Porzeczka
Przyprawy do pieczenia
PODAWAĆ
60–68°F / 15–20°C
RODZAJ SZKŁA
Ponadgabarytowy
DEKANTOWAĆ
1 godzina
PIWNICA
10+ lat
Regiony Cabernet i ich smak:
Bordeaux, Francja
UWAGI DEGUSTACYJNE: Czarna Porzeczka, Anyż, Liść Tytoniu, Sos Śliwkowy
Północne wybrzeże, Kalifornia
UWAGI DEGUSTACYJNE: Czarna Porzeczka, Jeżyna, Ołówek, Tytoń, Mięta
Południowa Australia
UWAGI DEGUSTACYJNE: Czarna Śliwka, Biały Pieprz, Porzeczka Cukierkowa, Czekolada, Liść laurowy
Chile
UWAGI DEGUSTACYJNE: Jeżyna, Czarna Wiśnia, Pasta Figowa, Przyprawy Do Pieczenia, Zielony Pieprz
Najpopularniejsze czerwone wino na świecie to naturalna krzyżówka Cabernet Franc i Sauvignon Blanc z Bordeaux we Francji. Cabernet Sauvignon jest uwielbiany za wysoką koncentrację i odporność na wiek.
Syrah
Smaki podstawowe
Borówka amerykańska
Czarna śliwka
Czekolada mleczna
Tytoń
Zielony pieprz
PODAWAĆ
60–68°F / 15–20°C
RODZAJ SZKŁA
uniwersalny
DEKANTOWAĆ
1 godzina
PIWNICA
10+ lat
Bogate, mocne, a czasem mięsiste czerwone wino, które pochodzi z Doliny Rodanu we Francji. Syrah jest najczęściej uprawianym winogronem w Australii, gdzie nazywają je Shiraz.
Zinfandel
Smaki podstawowe
Jeżyna
Truskawka
Cynamon
Słodki Tytoń
PODAWAĆ
60–68°F / 15–20°C
RODZAJ SZKŁA
uniwersalny
DEKANTOWAĆ
30 minut
PIWNICA
5–10 lat
Kalifornia
Smaki: jeżyna, jogurt brzoskwiniowy, prażona śliwka, cynamon, słodki tytoń
Północne wybrzeże, Kalifornia
Smaki: jeżyna, czereśnia, jeżyna, wanilia, czarny pieprz
Włochy
Smaki: malina, jeżyna, przyprawa do pieczenia, lukrecja, zioła pustynne
Owocowa, ale odważna czerwień, uwielbiana za smaki czerwonych owoców i egzotyczne, dymne nuty przypraw. Pochodzi z Chorwacji.
Pinot Noir
Smaki podstawowe
Wiśnia
Malina
Grzyb
Goździk
PODAWAĆ
55-60°F/12-15°C
RODZAJ SZKŁA
Kolekcjoner aromatów
DEKANTOWAĆ
30 minut
PIWNICA
10+ lat
Francuskie Pinot Noir
Smaki: Wiśnia, Hibiskus, Płatek Róży, Grzyb, Ziemia Doniczkowa
Kalifornijskie Pinot Noir
Smaki: Wiśnia, Malina, Ziele Angielskie, Herbata Darjeeling, Wanilia
Pinot Noir to najpopularniejsze na świecie lekkie czerwone wino. Jest uwielbiany za aromaty czerwonych owoców, kwiatów i przypraw, które są podkreślone długim, gładkim finiszem.
Chardonnay
Smaki podstawowe
Żółte jabłko
Ananas
Wanilia
Masło
PODAWAĆ
45–55°F/7–12°C
RODZAJ SZKŁA
Kolekcjoner aromatów
DEKANTOWAĆ
Nie
PIWNICA
5–10 lat
Dębowe Chardonnay
Wina z wyższej półki z Kalifornii, Burgundii i Australii
Chardonnay
Chablis i wina dla początkujących z Chile, Nowej Zelandii i innych części Francji.
Chardonnay jest obecnie najczęściej uprawianą odmianą białych winogron na świecie. Chardonnay jest głównym winogronem w szampanie i innych winach musujących.
Sauvignon Blanc
Smaki podstawowe
Agrest
Grejpfrut
Biała Brzoskwinia
Marakuja
PODAWAĆ
45–55°F/7–12°C
RODZAJ SZKŁA
biały
DEKANTOWAĆ
Nie
PIWNICA
3-5 lat
Dolina Loary, Francja
Smaki: Limonka, Agrest, Grejpfrut, Krzemień, Dym
Bordeaux, Francja
Smaki: Wiciokrzew, Biała Brzoskwinia, Wosk Pszczeli, Trawa Cytrynowa
Marlborough, Nowa Zelandia
Smaki: Marakuja, Limonka, Agrest, Pęd Groszku, Dojrzała Gruszka
Popularne i niepowtarzalne białe wino, które uwielbiane jest za „zielone” ziołowe smaki i pikantną kwasowość. Sauvignon Blanc rośnie prawie wszędzie, dzięki czemu oferuje różnorodne style, od chudego do obfitego.
Pinot Gris
Smaki podstawowe
Biała Brzoskwinia
Skórki z cytryny
Surowy Migdał
PODAWAĆ
45–55°F/7–12°C
RODZAJ SZKŁA
biały
DEKANTOWAĆ
Nie
PIWNICA
3-5 lat
Pinot Gris (aka Pinot Grigio) to różowawa mutacja winogronowa Pinot Noir. Słynie z pikantnych białych win, ale można go również używać do wina różowego. Poszukaj przykładów porównawczych w północnych Włoszech, Oregonie i Alzacji.
Riesling
Smaki podstawowe
Limonka
Zielone jabłko
Jaśmin
PODAWAĆ
38-45°F/3-7°C
RODZAJ SZKŁA
biały
DEKANTOWAĆ
Nie
PIWNICA
10+ lat
Aromatyczna biała odmiana, z której można wytwarzać białe wina w różnych stylach, od wytrawnych do bardzo słodkich. Niemcy są najważniejszym na świecie producentem Rieslinga.